Hogy kszl a csokold?
A kakafa kizrlag a Fld legmelegebb terletein n – az egyenlt mentn fekv orszgokban. Egyenletes meleg, valamint a magas talaj- s levegnedvessg tartalom fontos felttelei a j minsg kakafa termesztsnek. A legtbb kakat a nyugat-afrikai kakaltetvnyeken termesztik: Elefntcsontpart s Gna a vilg 70% kakajt aratja le ezen a fldrszen. A maradk mennyisget a dl-amerikai orszgok szaki terletei, a Karib-szigetek s Indonzia adja.
A kakafkrl hossz, les ksekkel vgjk le a magasabban lv rett gymlcst. A kakafa termst a fldn felvgjk, a kakababokat s a hst kivlogatjk, majd levelekkel letakarjk, s 3-7 napig erjesztik a napon.
Ezutn a babokat zskba rakjk s a kiktkbe, majd a gyrakba szlltjk.
A klnbz terletekrl rkezett kakat a gyrakban elklntve troljk, azrt, hogy az rzkeny kakababok ne vegyk t ms trolt anyag szagt.
Prkls
A kakababokat nagy dobokban megprklik, melyeket 30 perc s 2 ra kztt legalbb 120 fokon forgatnak, hogy az aroma finomabb s intenzvebb legyen.
Amikor a kakababok a dobokban szradnak, nedvessget vesztenek s sznk sttbarnra vltozik.
Sztvlaszts s sajtols
Ezt kveten a babokat egy olyan gpbe tltik, amely elvlasztja a prklt kaka szraz, rideg hjt a kakabab „hstl”, a kakaszemtl. Ebbl az anyagbl kszl a csokold.
A kakaszemeket ezutn acl lapok kztt felaprtjk, innen nyerik a kakamasszt, ms nven kakalikrt. (Nevnek ellenre, ez a folyadk nem tartalmaz alkoholt.)
Az gy kapott csokoldlikrbl kiprselik a zsrt, gy keletkezik a kakapor s a kakavaj. A kakavaj adja a csokold szerkezett.
Konsols
Ebben a folyamatban nehz hengerekkel sszekeverik az sszetevket, ami 2 rtl akr 1 napig is eltarthat, mire finom szemcss lesz.
Temperls
A csokoldmasszt fokozatosan 50 C-rl htik s melegtik, a kvnt szerkezet elrsig, hogy a kakavaj megszilrduljon. Msklnben a csokold nem kemnyedik meg rendesen, s a kakavaj kivlik, amitl a kzben olvadkonny vlik s elveszti a fnyt.
Formzs
Ezutn keverik bele a klnbz sszetevket, mint pl. mogyor, mazsola, stb.
Az utols eltti lps a csokold gyrtsban, mikor a folykony masszt a formba ntik. Ezutn a csokoldt folyamatos htik, hogy elnyerje vgs formjt, gyelve arra, hogy a csokold ze ne krosodjon.
Csomagols
„ruhjt”. A csokoldt a formkbl kiveszik s tjt a csomagolgpek fel veszi, ahol megkapja vgs
|